Obrazac Intrastat

Republika Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju postala djelom jedinstvenog tržišta EU. Time je uspostavljen slobodan promet roba sa zemljama članicama EU, zbog čega više neće biti moguće dobivati podatke o robnoj razmjeni Republike Hrvatske s drugim zemljama članicama iz jedinstvenih carinskih deklaracija. Kao zamjena za jedinstvene carinske deklaracije, u Europskoj uniji razvijen je sustav prikupljanja podataka o robnoj razmjeni direktno od poslovnih subjekata nazvan Intrastat.

Obveznik izvještavanja za Intrastat je svaki poslovni subjekt, obveznik PDV-a, čija godišnja vrijednost robne razmjene sa zemljama EU-a prelazi prag uključivanja bilo za otpremu, bilo za primitke ili za oba trgovinska toka. Obveza izvještavanja za Intrastat započela je danom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, odnosno 01. srpnja 2013.

Za 2016.godinu vrijednost praga uključivanja iznosi za primitke 1.800.000 kuna, kao i tijekom 2015.godine. Međutim prag uključivanja za otpreme je smanjen u odnosu na 2015.godinu, te sada iznosi 900.000 kuna. Prag za 2013.godinu je iznosio 1.700.000 kuna, a za 2014.godinu 1.200.000 kuna.

U sklopu naših uobičajenih djelatnosti, dodatno smo oformili tim stručnjaka za popunjavanje Intrastat obrasca. Obratite nam se s povjerenjem i ugovorite povoljne uvjete Intrastat izvještavanja!